keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Bent Falk: Auttajan peili. Hyviä kysymyksiä ja yllättäviä vastauksia auttamistyötä tekeville.

Tanskalaisen psykoterapeutin Bent Falkin alun perin 1996 julkaisema kirja lupaa lukijalleen hyviä kysymyksiä ja yllättäviä vastauksia liittyen auttamistyöhön, ihmisten ja heidän kriisiensä kohtaamiseen. Vanhastaan osasin aavistella, että kun kirja on todella pienikokoinen ja sivujakin alle sata, olisi kirjan sisältö täyttä rautaa. Ennakkoaavistus osoittautui todeksi. Falk on hyvin kuvaten ja perustellen tuonut kokemuksensa ja viisautensa esiin sortumatta liirumlaarumeihin tai isoon joukkoon esimerkkikuvauksia. Pidän tästä tyylistä kovasti. Tässä on viisas mies.

Kirjan otsikon lupaamat yllättävät vastaukset yllättävät lähinnä yksinkertaisuudellaan, maanläheisyydellään; näinkö helppoa kaikki onkin kun vain hyväksyy oman vaillinaisuutensa auttajana ja tilanteen ja sen herättämien tunteiden olemassaolon? Falkin mukaan auttajan on kyettävä ennen kaikkea ja etupäässä olemaan aito, avoin ja rehellinen itsensä. Ei ratkaisemaan toisen ongelmia, neuvomaan tai poistamaan raskaiksi tai negatiivisiksi koettuja tunnekokemuksia.

Kriisissä oleva ei tarvitse ohjeita vaan rakkautta ja ihmisenä kohtaamista. Kun auttaja ei tiedä, mitä sanoa, on parempi aidosti vain kertoa oma sanattomuutensa tilanteen edessä. Omasta voimattomuudesta tilanteen ja tosiasioiden edessä ei pidä tehdä uutta lisäongelmaa.  Falk korostaa, että neuvottomuus ja päämäärättömyys ovat osa todellisuutta ja todellisuus on aina paras ystävämme.

Erityisesti pidin Falkin näkemyksistä liittyen tunteisiin. Tunteet ovat lääke, ei sairaus. ”Suru on kotinsa menettänyttä rakkautta, jo elämä olisi lohdutonta, jos rakkaus voitaisiin lohduttaa pois.” Lohduttavinta voikin siis olla, että ihminen saa tuntea niitä tunteita, joita hän tuntee mahdollisesti yhdessä toisen kanssakulkijan kanssa. Tunteita ei ole tarve muuttaa vaan ennemminkin niiden kokemisen avulla ihminen pystyy kestämään, kehittymään ja menemään eteenpäin vaikeiden elämäntilanteiden jälkeen. Falk kirjoittaa myös, ettei rakkaus tai syyllisyys ole suinkaan tunteita, vaan suhde ja prosessi, joka herättää tunteita. Upea ajatus, joka avaa aivan uudenlaisia näköaloja aiheen tiimoilta.


Harmillista, että tämän kirjan painokset on myyty loppuun, sillä tässä on kirja, jonka mielelläni laittaisin kirjahyllyyni palatakseni näihin viisaisiin sanoihin aina tarpeen tullen.

Bent Falk (2007)  Auttajan peili. Hyviä kysymyksiä ja yllättäviä vastauksia auttamistyötä tekeville. Resurssi; Tampere.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti