lauantai 5. heinäkuuta 2014

Joel Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta


Tässäpä oivallinen, viihdyttävä ja loppuun asti yllättävä 800-sivuinen järkäleromaani, joka on helppo- ja (yllättävän) nopealukuinen. Samasta tarinasta löytyy tarina kielletystä rakkaudesta, rikoksesta ja (yllätys yllätys  ilmeisesti minun kuukauden teema) kirjan kirjoittamisesta ja kirjailijana olemisesta. Tällä kertaa tapahtumapaikkana on amerikkalainen pikkukaupunki 70-luvulla ja myöhemmin 2000- luvulla ja kirjailijan palkkiot liikkuvat miljoonissa dollareissa.

Vanha rikos on selvittämättä, ja uusien mutkien kautta se tulee taas ajankohtaiseksi. Mitä tapahtui 15-vuotiaalle Nolalle ja mitä kaikenkaikkiaan tahtui kesän -75 aikana?  Onko syyllinen best seller kirjailija Harry Quabert vai joku ihan muu? Mitä tapahtuukaan kun tutkimukset aloitetaan uudelleen kolmenkymmenen vuoden jälkeen?

Joel Dicker pyörittää lukijaa hienosti kertomuksensa pauloissa niin, että kaikki yksityiskohdat  selviävät omalla ajallaan. Ensimmäinen luku on tärkein - kiinnostus pitää herättää. " Kirjan viimeisen luvun tulee aina olla hienoin." Viimeisessä luvussa ratkeavat viimeisetkin yksityiskohdat. Kuva kirkastuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti