maanantai 19. toukokuuta 2014

Richard Wiseman: Revi tämä kirja. Unohda positiivinen ajattelu, toimi positiivisesti!


"Jos haluat itsellesi jonkin ominaisuuden toimi kuin sinulla olisi se jo. " William James 1884


 
Psykologian professori Richard Wiseman kehottaa irtautumaan vanhoista kaavoista ja käy läpi kirjassa  ison joukon klassisia ja uudempiakin psykologian ja sosiaalipsykologian kokeita väitteidensä tueksi. Hän kertoo mielenkiintoisia taustoja tutkimuksista ja tutkijoista ja heittää myös joukkoon omalaatuista huumoria.

Pääteesi on, että mieli vaikuttaa kehoon, mutta että myös keho vaikuttaa mieleen. Toimimalla halutulla tavalla ihminen alkaa myös tuntea ja ajatella toimintatapaan sopivalla tavalla. Wiseman kutsuu periaatetta ikään kuin -periaatteeksi.

Kirjassa esitellään joukko erilaisia nopeita tekniikoita, joita voi hyödyntää erilaisissa tilanteissa. Samalla pohditaan esim rakastumista, identiteetin luomista, asenteiden syntymistä ja montaa muuta mielenkiintoista asiaa. Esimerkiksi neuvottelussa kannattaa tarjota lämmintä juomaa, sillä fyysisen lämmön on todettu edistävän positiivista ja ystävällistä suhtautumista. Pelkkä hymyileminen nostaa tunnetta onnellisuudesta jne. Esimerkit kuulostavat näin lyhyesti kerrottuina ulkokohtaisilta ja pinnallisilta, mutta suosittelen tutustumaan Wisemanin kirjaan. Se on hyvin kirjoitettu ja samalla helppo lukea ja ymmärtää. Se ei myöskään ole rintarottingilla kirjoitettu periamerikkalainen "näin tulet onnelliseksi teos" (ainakaan pelkästään :) )

Sitäpaitsi allekirjoitan itse täysin väitteen hymyilemisen aikaansaamasta paremmasta ja onnellisemmasta olosta. Olen testannut aikaisemminkin ja kirjaa lukiessani testailin hymyn voimaa jälleen...

En repinyt tätä kirjaa, vaikka Wiseman hyvin asiaan kirjassaan perustelee ja houkuttelee. Palautin kirjan kiltisti kokonaisena kirjastoon muidenkin käyttöön :)

Richard Wiseman (2014) Revi tämä kirja. Atena.

1 kommentti:

  1. Netistä voi käydä tulostamassa 'tehtäväsivut' revittäviksi =)
    http://www.richardwiseman.com/RipWeb/Images/RipEdoc.pdf

    VastaaPoista