tiistai 11. helmikuuta 2014

Kohtaamisia. Mestarinovelleja

Novellissa pienestä tulee suurta. Lyhyt kertomus avaa näkymän ihmisen mieleen, osoittaa hetken
merkityksellisyyden tai paljastaa kokonaisen ihmiskohtalon. Kokoelmassa on novelleja länsimaisen kirjallisuuden mestareilta kuten Bocccaccio, Poe , Puskin ja Tsehov. Kokoelman vanhin novelli on Boccaccion Metsästyshaukka vuodelta 1350. 

Jokainen novelli on omanlaisensa ja sitten kuitenkin niissä kaikissa on jotain hyvin samanlaista, hyvin inhimillistä. Ehkä yhdistävä tekijä on kohtaamiset, joka on nostettu kokoelman nimeksikin. Ehkä se on selkeä raikas ja ryhdikäs tapa käyttää kieltä novelleissa.

Lueskelin nautinnolla nämä novellit ja todella toivon, että ne koululaiset ja nuoret, joiden äidinkielen opetuksessa kokoelmaa käytetään, osaisivat ottaa tarinoista kaiken irti ja nauttia. Huomata, että vaikka maailma ympärillä on kovasti muuttunut, ovat ihmisten tunteet, reaktiot ja ajatukset, yhä hyvin samankaltaisia kuin satoja vuosia sitten kirjoitetuissa novelleissa. Ja toisaalta tärkeää on myös huomata, ne erot, joita luojan kiitos myös on. Ihmiset ja erityisesti naiset osaavat ja pystyvät niin paljon enempään kuin moni henkilö näissä tarinoissa. Eläköön nykyaika, tasa-arvo ja koulutus!

Anne Helttunen & Tuula Uusi-Hallila (toim.) 2013. Kohtaamisia. Mestarinovelleja. Wikistudia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti