torstai 19. kesäkuuta 2014

Anu Korvenniemi (toim) Toisen maailman kartalla - kirjoituksia psykoosista

Anu Korvenniemen toimittamaan kirjaan on kerätty neljän ihmisen tarina psykoosikokemuksistaan. Vaikka jokainen tarina onkin reilusti erilainen, löytyy kaikista yhtäläinen kokemus siitä kuinka minuus tuntuu katoavan, kuinka jokin muu vie ja kuinka samalla on kuin katselisi omaa toimintaansa jotenkin vierestä tai erillään.
Kirja vie vaikeiden asioiden äärelle. Se antaa neljä rohkaisevaa esimerkkiä siitä, miten asioista voi selvitä ja kehittyä eteenpäin. Jokainen tarina on todellisuudessaan kaunis ja tärkeä.

Tarinansa kertovat ihmiset ottavat kantaa siihen, millaiset tapahtumat edelsivät tilanteen huonontumista ja toisaalta sitä millainen apu ja hoito auttoi heitä eteenpäin. Lääkkeet, sairaalan oma maailma, kanssasairastelijat, terveydenhuollon ammattilaiset ja sukulaiset ja ystävät näyttelevät kertomuksissa tärkeää roolia. Vaikka ihminen ei kykenisi puhumaan tai ilmaisemaan asioitaan, saattaa hän pystyä kuitenkin niitä ajattelemaan ja läpikäymään mielessään. Tämä on hyvä muistaa. Koskaan ei ole turhaa osoittaa toivoa ja valaa rohkeutta ja luottamusta. Tarvitaan esimerkkejä selviytymistarinoista. Tässä kirjassa niitä on. Kaunistelemattomia, osin avoimiksi jääviä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti