torstai 19. kesäkuuta 2014

Malcolm Gladwell: David ja Goljat - miksi altavastaajat usein voittavat?

Daavid saattaa tänäkin päivänä voittaa Goljatin. Gladwelin väittämän mukaan hyvinkin usein. Goljatin vahvat puolet saattavat sisältää sen nimenomaisen heikkouden, johon pienempi altavastaaja voi päästä kiinni. On osattava valita oikeat keinot, välineet ja ajankohta.


Aikaisempien Gladwellin kirjojen tapaan tässäkin kirjassa käydään läpi mielenkiintoisia elävän elämän esimerkkejä ja tutkimuksia tiedemaailmasta kuten Stuart Oskampin klassinen koe psykiatrien parissa. Kokeessa selvittiin paraneeko lääkärin tekemä diagnoosin tarkkuus, jos heille annetaan lisää tietoa potilaasta. Kokeen mukaan tiedon lisääminen ei täsmentänyt lääkärin arvioita, sen sijaan heidän uskonsa oman arvion pätevyyteen parani jatkuvasti. Ylipätevyyden negatiivisten seurausta välttämiseksi tarvitaankin nöyryyttä. Olemalla liian goljat saatat tipahtaa davidin edessä.
Kirjoittaja kysyy kuinka selvästä haitasta, kuten lukihäiriöstä tai traumasta kuten toisen vanhemman menettämisestä jo lapsena, olla toisinaan myös hyötyä yksilön ja yhteiskunnan kannalta. Kirjassa hän esittelee esimerkkejä tällaisista ihmisistä mm. leukemian hoitomuotojen kehittämiseen vahvasti vaikuttaneen lääkärin. Hänen mukaansa osa ihmisistä tottuu kamppailemaan erilaisuutensa ja vaikeuksiansa kanssa niin hyvin, että pääsee ja kasvaa yli miellyttämisen halun, joka normaalisti enemmän tai vähemmän sitoo ihmisiä tavanomaisiin ja sovinnaisiin ratkaisuihin.








Malcolm Gladwell (2013) David ja Goljat - miksi altavastaajat usein voittavat? WSOY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti