sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Jyrki Heino: Kello

Eli selonteko tapahtumista, jotka käynnistyivät kun luutnantti Carl Wennehielm alkoi tutkia Kustaa III:n sodassa taistelleen majurin katoamista

 
Jyrki Hieno jatkaa hienoa kuvaustaan 1700-luvun lopun Turusta ja Suomesta. Tässä romaanissa vieraillaan myös Keisarinna Katariinan hovissa Pietarissa.

Ruotsalaisen aatelisperheen pojan kuolemaan liittyvien yksityiskohtien tutkiminen vievät mukaan monimutkaiseen tapahtumavyyhtiin, jossa ei säästytä lisärikoksilta. Heino onnistuu tuomaan mukaan yllätyksiä loppuun asti, vaikka en kirjan jännittävyyskertoimella varsinaisesti leveilisi.

Kirjan suola liittyy historian tapahtumien, aikakauden ja jännitysnäytelmän yhdistelmään. Itseni kiinnostavin historian aspekti liittyy alkemiaan - kullan valmistukseen, jota kirjassa sivutaan. Aiheeseen olisi mukava perehtyä lähemminkin. Välttämättä takana ei ollut vain itsekkäitä pyrkimyksiä, vaan taustalta saattoivat löytyä myös idealistiset ajatukset tasa-arvosta ja vaurauden tasaisesta jakautumisesta. Tällaista aspektia en ollut tullut ajatelleeksi ja asiaan yhdistäneeksi.

Jyrki Heino (2014)  Kello. Schildts&Söderstöm, Helsinki.

1 kommentti:

  1. Hei Rva Varis, jos alkemia-aihe kiinnostaa, olethan lukenut Antti Tuurin Alkemistit? Siinä pohditaan tuotakin asiaa aika perusteellisesti :-)

    VastaaPoista