sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Daniel Goleman: Aivot ja tunneäly - uusimmat oivallukset

1995 julkaistiin Daniel Golemanin kirja tunneälystä. Tämän jälkeen tutkimusta on tehty paljon ja näkemykset ovat kehittyneet ja tieto lisääntynyt.  Tässä pienessä kirjassa Goleman kertoo hyvin selkeäsanaisesti tärkeimpiä tuloksia esim. liittyen luovuuteen, sosiaalisiin suhteisiin, aivoihin liittyen verkon yli työskentelyyn, empatiaan jne.

Luovuuden ja oivallusten osalta Goleman esittää uusimpaan neurotutkimukseen pohjautuen, että tärkeintä on lujan keskittymisen jälkeinen  rentoutuminen  ja irtipäästäminen. Tämä saa aikaan  aivoissa erittäin korkean gamma-aktiivisuuden tason (etäiset aivosolut kytkeytyvät uuteen hermoverkostoon) ja uusi idea tulee tietoisuuteemme. Ilman irtipäästämistä ja rentoutumista pysytään helpommin tutuilla poluilla ja aletaan lähestyä myös negatiivisen stressin olotilaa, josta kirjassa myös puhutaan. Eläköön siis luova laiskuus!

Tämä lyhyt ja ytimekäs kirja toimii oivallisena ja ajantasaisena johdatuksena aiheen pariin. Suosittelen. Kirjan lukee hetkessä.
(Tosin saattaa olla, että kirjan syvälliseen ymmärtämiseen tarvitaan toinenkin hetki tai lukukerta huolimatta siitä, että kirja on kirjoitettu yleistajuisesti. :) )

Daniel Goleman (2014). Aivot ja tunneäly - uusimmat oivallukset. Samsaraa; Parainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti