lauantai 27. syyskuuta 2014

Timo Laine: Torakoita ja panssarivaunoja. Silminnäkijänä hajoavassa neuvostoimperiumissa

Maailma on muuttunut valtavasti. Näin on käynyt myös aivan lähialueillamme. Timo Laine on koonnut hienon aikalaiskertomuksen siitä, miten historian tuulet ovat puhaltaneet itänaapurissamme. Kerronta keskittyy tapahtumien kuvaamiseen ja aikakauden ymmärtämiseen, omiin näkemyksiin ja ajatuksiin.

Laine kirjoittaa olevansa kotoisin Kuusamosta itärajan läheltä. Vuonna -68 syntyneen Laineen lapsuudessa ei itärajan takaisesta elämästä ollut tietoa, eikä sinne ollut pääsyä. Myöhemmin hän on matkustanut runsaasti itäblokin ja Baltian maissa sekä entisessä Neuvostoliitossa. Miten monet asiat tunnistinkaan kirjasta...

Juna Baltian läpi Puolaan vuonna 1994 kuhisi salakuljettajia. Vaunun kattoon ja istuinten alle oli piilotettu tupakkaa. Välillä juna pysähteli keskelle peltoalueita ja tupakkasäkkejä kantoivat milloin miliisit milloin hämärät tyypit.

Vuonna 1990 Tallinnan keskustassa kukkatorin kupeessa oli yksi kenkäkauppa. Tai paremminkin kioski, josta saattoi kengät ostaa. Myyjän kysymys oli: " Kummat kengät laitetaan?" Seuralaiseni vastaus oli, että naisten, kiitos. Kaikesta oli pulaa. Kauppojen hyllyt olivat tyhjät.

Syksyllä 1995 Pietarin Nevski propektin varrella tuulessa ja tuiskussa vanhat mummot kaupittelivat toisessa kädessä pulloa venäläistä shampanjaa ja toisessa kädessä kutomiaan villasukkia. Ostimme shampanjan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti