maanantai 17. maaliskuuta 2014

Hilary Mantel: Susipalatsi

Vuoden 2009 Booker palkinnon voittaja Hilary Mantelin Susipalatsi on mitä mainioin historiallinen romaani. Se kertoo Thomas Cromwellin tarinan räätälin pojasta yhdeksi Englannin valtakunnan vaikuttavimmaksi mieheksi ja kuninkaan vasemmaksi kädeksi.



Tämä 800-sivuinen järkäle on vaikuttavaa luettavaa. Suosittelen kuitenkin ennen kirjaan tarttumista pientä kertausta ajan historiaan, sillä muutoin voi olla mahdotonta pysyä tapahtumien ja henkilöiden perässä. Tämä kirja ei taivuta rautalangasta.  Kaikki kirjan henkilöt ovat oikeasti eläneitä henkilöitä ja heitäkin on paljon.


1500-luku oli uskonpuhdistuksen aikaa. Cromwellin tuella Kuningas Henrik VIII nimitti itsensä kirkon johtajaksi ja rikkoi välit mahtavaan Vatikaaniin ja Paaviin. Kirkon omaisuus siirtyi kuninkaalle. Samalla mahdollistui avioero kuningattaresta ja uusiin naimisiin meneminen. Kirjassa kuvataankin hyvin probleeman monimutkaisuutta. Kuningattarella on kannattajansa, lait, asetukset ja uskonnon valta on suurta ja meinaa kaataa kuninkaan suunnitelmat. Tarvitaan viisaita tukijoita ja uusia ideoita. Ihmishenki on herkässä ja keinot kovat. Kidutus ja kuolemanrangaistus ovat yleisessä käytössä. Loppunsa kohtaa mm. jälkipolvien kunnioittama filosofi Thomas More pitäessään mieliteensä Paavin jumalan puolella, vaikka hänelle tarjotaan pakotietä tilanteesta. Moren irtimestatun pään pelastaa hänen tyttärensä, sen jälkeen kun se on jo viikkoja roikkunut lontoolaisten nähtävillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti