sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Joni Martikainen: Älä usko kaikkea mitä ajattelet. Miten, miksi ja milloin aivosi johtavat sinua harhaan?


Kirjalla on raflaava nimi: Älä usko kaikkea mitä ajattelet. Kirja esitteleekin ytimekkäästi vanhempaa ja aivan tuorettakin tutkimusta liittyen havaitsemisen, ajattelun ja muistamisen harhoihin. Kirjailija Martikainen  kertoo nettisivuillaan kirjoittaneensa sellaisen kirjan, johon olisi itse halunnut päästä tutustumaan ennen perusteellista paneutumistaan asian saloihin eli siis jonkinlaisen perusteoksen aihealueeseen liittyen.  Itse ajattelen, että kyseinen kirja tai vastaavat tiedot tulisi sisältyä jokaisen peruskoulun oppimäärään, yhdessä ensiapukurssin ja uimakoulun kanssa. :) 

Ihmisen evolutiivinen historia, aivojen rakenteet, havaintojärjestelmien toimintaperiaatteet ja ajattelujärjestelmän lainalaisuudet johtavat ihmistä moniin virhepäätelmiin omasta itsestä ja maailmasta ympärillä. Ihminen muokkaan aktiivisesti ja silti mahdollisesti tiedostamattaan koko ajan mielipiteitään, asenteitaan ja jopa muistojaan, pitääkseen tulkinnan itsestään ja ympäröivästä maailmasta hallinnassaan.  Tulevaisuuden ennustaminen on kiehtovaa ja intuitiolla on suuri merkitys ihmiselle. Kuitenkin on tilanteita, joissa esimerkiksi linnut ja jyrsijät kykenevät toimimaan paremmalla tuloksella, kun eivät pyri tekemään liian monimutkaisia tulkintoja tai ennusteita tulevista tehtävistä, kuin ihmiset. Tiedetään, että muistot muuttuvat tarpeiden ja johdattelujen mukaan.  Monessa ammatissa päästään parempaan lopputulemaan kun unohdetaan varsainen kokemuksen mukainen ammattitaito ja "silmä", ja uskotaan puhtaasti tilastolliseen faktaan.  Ihminen sitoutuu ja arvostaa, sitä minkä eteen on nähnyt vaivaa –panostanut – ja sosiaalinen vuorovaikutus ja paine vaikuttavat suuresti mieltymyksiin. Asenteet ja mielikuvat ovat omiaan muuttumaan, kun jotain absurdiakin asiaa toistetaan tarpeeksi paljon. Tuttu asia valitaan mieluummin ja sitä pidetään parempana.  Nämä ja muutamat muut ”ajattelun”tiivistelmät kuvataan kirjassa psykologiseen tutkimukseen nojaten.

Kirjassa summataankin hienosti, että ihmisen ajattelu- ja havaintojärjestelmä on sopeutunut ennen kaikkea selviämään ympäristössään ja maailmassaan. Tarkoituksellista ei tällöin ole olla oikeassa tai tavoittaa absoluuttista totuutta asioista. Myös kieli on tällainen selviämiseen ihmisen kehittämä väline.

Antoisia lukuhetkiä. Tämän kirjan jälkeen on hyvä ponnistaa syvemmälle aiheen saloihin ja havaita kirjassa kuvattuja tilanteita omassa elämässään.

Joni Martikainen. 2012. Älä usko kaikkea mitä ajattelet. Miten, miksi ja milloin aivosi johtavat sinua harhaan? Hakapaino; Helsinki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti