tiistai 25. maaliskuuta 2014

Sana Krasikov: Vielä vuosi

"Halusin kirjoittaa novelleja nimenomaan yksilöiden kohtalosta, mutta niin, että ne yhdessä muodostaisivat vivahteikkaan kuvan siitä juurettomuudesta ja epävarmuudesta, joka seurasi Neuvostoliiton hajoamista" kertoo kirjalija Sana Krasikov kirjan kansiliepeessä. Hän on syntynyt vuonna 1979 ukrainalais-georgialaiseen perheeseen Ukrainassa. Perhe muutti Yhdysvaltoihin 1987 ja kirja on kirjoitettu englanniksi.

Mielestäni kirjalija onnistuu tavoittessaan hyvin. Novellin ihmiset elävät useiden todellisuuksien välillä. Mennyt Neuvostoliitto, jossa maalaispojan on pakko löytää morsian Leningradista ja hylätä kotikylän tyttö, jotta saa kaupunkiin pysyvän asuinluvan. Viime vuosikymmenien uusrikkaiden ja keinottelijoiden Moskova. Usa:aan muuttaneet siirtolaiset ja toinen polvi siirtolaisia - monta kansalaisuutta ja identiteettia.

Mitähän tämän novellikokoelman kirjoittaja ajattelee parhaillaan vellovasta Ukrainan ja Krimin tilanteesta? Ainakin yhden kuvakulman lisää tämä kirja omalla tavallaan antaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti