lauantai 9. elokuuta 2014

Brene Brown: En olekaan yksin. Totuus perfektionismista ja riittämättömyyden tunteesta

Suuresti ihmettelen suomennokseen päätynyttä kirjan nimeä. Englanniksi kirja on ilmestynyt  vuonna 2007 nimellä I Thought It Was Just Me.  Kirjassa Brene Brown käsittelee tutkimustaan naisten kokemasta häpeästä ja luomaansa mallia häpeän voittamiseksi. Näin päädyin lukemaan kirjaa avain eri aiheesta kuin pitkä otsikko sai minut luulemaan. Virkistävää.. ehkä.. tosin aiheena häpeä, kuten kirjan kirjoittajakin toteaa, ei aina ole huokuttelevin, helpoin tai valoisin. Osa kirjan esimerkeistä ovat mielestäni tympeitä ja kliseisiä. Aiheita, joihin olen kyllästynyt. Otsikon lupaamat asiat perfektionismista ja riittämättömyydestä ovat sivuosassa, rivien välissä ja puuttuvatkin.


Muutama löytö kutenkin:
"Häpeä on tunne. On mahdotonta olla aito, jos häpeää, sitä mitä on ja mihin uskoo. Samalla emme voi olla avoimia toisille, mikäli koemme itsemme puutteellisiksi."


Häpeän sietokykyä voi kehittää. Häpeän vastakohdaksi Brown määrittää empatian. On opeteltava tunnistamaan häpeää itsessä laukaisevat tekijät, kehitettävä kriittistä asennetta, suuntauduttava rohkeasti ulospäin toisiin ihmisiin ja puhuttava asioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti