maanantai 18. elokuuta 2014

Juhani Mattila: Herkkyys ja sosiaaliset pelot


"Yritä säilyttää kaistale taivasta elämäsi yllä.- Sinulla on herkkä sielu, harvinaislaatuinen, taiteilijan luonne, anna sille mitä se janoaa. " Marcel Proust

Herkkyyttä ei pidä piilottaa. Se on osa älykkyyttä ja tärkeä voimavara yksilölle ja yhteisölle. Näin kirjoittaa psykiatri Juhani Mattila tuoreessa kirjassaan. Yllättävän usein ihmisen herkkyys altistaa erilaisille sosiaalisille peloille. Näitä pelkoja ja jännityksiä Mattila käy tarkasti kirjassaan lävitse. Hän kirjoittaakin esipuheessa, että kirja on tarkoitettu avuksi itsetutkiskeluun ihmisille, jotka haluavat ymmärtää syvemmin itseään ja jaksaa työ- ja opiskeluelämän paineissa.

Pelkojen ja jännitysten taustalta Mattila löytää tunteiden ja toiveiden ristiriitoja, jotka ovat suurelta osalta piilotajuisia. Lähes kaikki jännittäjät ovat aistiherkkiä. He vastaanottavat tavallista enemmän informaatiota siitä, mitä on meneillään sekä heidän omassa mielessään että sosiaalisessa tilanteessa heidän ympärillään. Tietotulva kasvaa suureksi, hämmentää, syntyy ristiriitaisia havaintoja ja aistimuksia. Mattila kuvaa hyvin, miten tämä saattaa muuttua hävettäväksi, ahdistavaksi huonommuuden tunteeksi ja ympäristön tapahtumat saatetaan alkaa tulkita liikaa omasta toiminnasta tai toimimattomuudesta johtuvaksi. Ihminen saattaa alkaa etsiä ratkaisua vikasuunnasta ja alkaa kieltää oman olemuksensa ja luoda epäaidolle pohjalle rakentuvaa persoonaa.

Kirjan viimeisessä luvussa käydään läpi konsteja ja keinoja sosiaalisiin pelkoihin:
-tieto lisää turvallisuutta
-psykodynaaminen terapia
-sanat ovat sielun rakennuspuita esim. päiväkirjan kirjoittaminen
-kemiallinen lievittäminen


Juhani Mattila (2014).  Herkkyys ja sosiaaliset pelot: Kirjapaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti