perjantai 1. elokuuta 2014

Wibke Bruhns: Isäni maa - saksalaisen perheen tarina


Isäni maa on omaelämänkerrallinen katsaus oman suvun vaiheisiin ja historiaan 1900-luvun kiehuvissa vaiheissa. Wibke Bruhns on nelilapsisen varakkaan saksalaisen kauppias- ja teollisuussuvun perheen nuorin tytär.  Hän syntyi vuonna -38 keskelle kolmannen valtakunnan nousua. Tähän kirjaan hän on koonnut ison määrän materiaalia sukunsa ja perheensä tapahtumista. On hämmästyttävää, miten valtavan paljon materiaalia perhe onkin tuottanut. On päiväkirjoja, on kirjeitä, on sukukronikkaa. Ja vaikka osa esimerkiksi kirjeenvaihdosta oli myöhemmin takavarikoitu tai itse tietoisesti tuhottu, löytyy silti erinäisiä dokumentteja ja johtolankoja tapahtumiin, ajatuksiin ja tunteisiin.

15.81944 majuri Hans Georg Klamroth tuomittiin kuolemaan osallisena Hitlerin vastaista salaliittoa. Sitä ennen hän on palvellut erinäisissä tehtävissä natsisaksan sotavoimissa. Koko perhe kuuluu puolueeseen. Lasten kanssa lauletaan Hitleriä ylistäviä lastenlauluja.

Tytär -Wibke Bruhns - joka oli kuusi vuotias, kun hänen isänsä teloitetaan hirttämällä, pyrkii tässä kirjassa vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin: miksi isänmaallinen ja menestynyt perhe sortui natsismiin? Miksi annettiin kauheuksien jatkua? Miksi isä lopulta oli mukana salaliitossa ja tuomitsi Hitlerin? Samalla kun hän kuvaa yhteiskunnan sortumista totalitarismiin, kuvaa hän myös yhden yksittäisen perheen tragediaa ja  parisuhteen piinaa. Rivien välissä ja riveiltäkin on luettavissa paljon surua ja tuskaa menetetystä isästä, epävakaasta lapsuudesta ja syyllisyydestä, joka lienee enemmän muiden kuin omaa, mutta silti kipeän laatuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti