tiistai 29. huhtikuuta 2014

Hannu Lauerma: Hyvän kääntöpuoli

Hannu Lauerma on lääketieteentohtori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri sekä psykoterapeutti. Hän työskentelee psykiatrisen vankimielisairaalan ylilääkärinä. Tältä taustalta ja kokemuksesta käsin hän tarkastelee maailmaa ja tarjoaa melkoisen suoria ja haastaviakin näkökantoja kirjoituskokoelmassaan Hyvän kääntöpuoli. Kyytiä saavat luonnonlääketieteen vaihtoehtoiset hoitomuodot, hypnoosin "Aku Ankka "- käyttö ja esimerkiksi NLP. Tieteelliset näytöt ja tutkimuksissa todennetut vaikutukset ovat tuki ja selkäranka,  johon on nojattava.

Erityisen mielenkiintoisena pidin Lauerman kirjoitusta toimittajista ja viestinnän sudenkuopista. Hän kertoo omista kokemuksistaan median kanssa ja antaa hyviä neuvoja vastaisen varalle. Myös kirjan aloittava luku "Ennen oli paremmin" tiivistää sujuvasti, sen kuinka aika kultaa muistot ja erilaiset ajatusharhat ja erilaiset vääristyneet tai ilman todellista vertailukohtaa jäävät tiedot saattavat saada ajattelemaan elämän raaistuneen, hankaloituneen ja monimutkaistuneen viime vuosikymmeninä.

Hannu Lauerma(2014) Hyvän kääntöpuoli. WSOY;Helsinki.

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat


Hosseinin kirja jatkaa aikaisemmin suomennettujen kirjojen linjaa - lämmintä, elämäntäyteistä kuvausta perheestä, rakkaudesta, elämänkohtaloista ja juurien etsimisestä. Tapahtumat vievät Afganistaniin, Pariisiin, Usa:han ja Pakistaniin. Sukupolvet vaihtuvat ja kertomus elää ajassa epälineaarisesti paljastaen palasen kerrallaan ihmisten värikkäistä kohtaloista.

Kun pääsin kirjan viimeisille sivuille, olivat silmäni kostuneet ja kurkkuun oli noussut pala liikutusta. Ehkä myös kiitollisuutta ja iloa oman elämän rakkaista ihmisistä ja tapahtumista.

"Minulle on kerrottu, että kahlaan pian vesiin, jotka hukuttavat minut. Ennen kuin lähden, jätän tämän rannalle sinua varten. Rukoilen, että löydät sen, sisareni, jotta tiedät, mitä sydämessäni oli, kun menin pinnan alle."

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Pauli Aalto-Setälä & Mikael Saarinen: Innostus - myötämanipuloinnin aakkoset

 
Tässäpä oivallinen yhteenveto ja ideapankki siitä, miten myönteisten tunteiden, tietoisen läsnäolon ja hyväksyvän asenteen voimaa voi kehittää itsessään ja muissa. Tästä juuri on kyse kirjan kirjoittajien mukaan myötämanipuloinnissa, jota kirjassa esitellään pohjautuen erilaisiin tutkimuksiin, kokeisiin ja pieniin harjoitteisiin.

Olemme varmasti kaikki kokeneet, miten parhaimmillaan innostus tarttuu. Osalla meistä on enemmän innostumista edesauttavat geenit temperamenttimme johdosta. Oman itsensä myötämanipulointia voi vahvasti kehittää halutessaan. Kaikilla on toivoa. Kirja sisältääkin monta esimerkkiharjoitusta, joista monet olivat minulle jo tuttuja esim. mindfulnessin maailmasta. Helpottunut kuitenkin olin, että kun olin päässyt naurujooga-harjoituksen kohdalle, sain harjoitella tyhjässä talossa eikä ollut muita kuulemassa. Käsittämätöntä kyllä jopa yksin tyhjälle nauraminen tuntui alun vaivautuneisuuden jälkeen loppua kohden toimivalta. Joten saattaapi olla, että joskus uskaltaudun tähän harjoitukseen vaikken olisikaan yksin kotona :)

Kirjassa on myös erittäin hyviä näkemyksiä ja esimerkkejä organisaatioiden ja johtamisen kehittämiseksi. Tämän kirjan soisin jokaisen esimiehen ja johtajan lukevan ajatuksella läpi. Tästä kirjasta voi innostua!



Pauli Aalto-Setälä & Mikael Saarinen (2014) Innostus - myötämanipuloinnin aakkoset. Talentum; Helsinki

Donna Tartt: Tikli

Tuntui mukavalta aloittaa Donna Tarttin uusin kirja Tikli samana päivänä, kun julkaistiin, että kirjalle on myönnetty Pulizerin kirjallisuuspalkinto. Edessä olisi siis todennäköisesti nautinnolliset lähes 900 sivua.

Kirja kertoo tarinan äitinsä ja perheensä menettävän pojan ja nuoren miehen seikkailun ja sekoilun täyteisestä elämästä. Kaipuu kuolleeseen äitiin ja turvalliseen elämään on kova pitkin vuosia. Silti päähenkilö ajautuu ja hakeutuu pois kaikesta turvallisesta ja kotoisasta, jota elämä välillä olisi valmis tarjoamaan.
Matkassa on mukana mittaamattoman arvokas taiteilija Carel Fabrituksen vuonna 1654 maalaama taulu Tikli, joka pyörittää päähenkilön elämään melkoisen kierteen ja tapahtumaketjut.

Tarina on mukaansatempaava ja viihdyttävä. Sitä on mukavaa ja vaivatonta lukea. Tarina on myös selvää elokuva-ainesta, joten jään odottamaan filmatisointia. Suosittelen kaikille hyvien tarinoiden ystäville.

Donna Tartt (2014) Tikli

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Sam Harris: Vapaa tahto

Vapaa tahto on illuusio. Näin väittää yhdysvaltalainen neurotieteiden tohtori Sam Harris. Häneltä on aikaisemmin käännetty suomeksi best seller- kirjat Uskon loppu ja Kirje kristitylle kansalle. Nyt Harris todistelee kuinka vapaa tahtomme ei ole omaa aikaansaannostamme, vaan kaiken takana on syitä, joista emme ole tietoisia ja joita emme kykene tietoisesti kontrolloimaan.

Jos ymmärsin Harrisin kirjan pontista jotakin, tiivistän sen seuraavaa kirjan väittämään: "Tietoisuutesi näkökulmasta et ole sen enempää vastuussa siitä, mitä seuraavaksi ajattelet (ja sen myötä teet) , kuin siitä, että synnyit tähän maailmaan."

Harris väittää, ettemme tiedä mitään tai hyvin vähän niistä neurofysiologisista tapahtumista, jotka tuottavat kaikki kokemuksemme: ajatukset, mielialat, havainnot jne. Ja että olemme tietoisia vain pienestä osasta aivojemme vastaanottamaa informaatiota. Tästä juuri syntyy illuusio vapaasta tahdosta, mahdollisuudesta vaikuttaa ja tehdä valintoja.

Mielenkiintoiseksi ajatusrakennelma menee, kun pohditaan moraalin ja syyllisyyden käsitteitä. Minkä ikäinen lapsi on vastuussa pahoista teoista? entä jos pahantekijän aivoista voidaan löytää kasvain? Entä jos pahuuteen olisi olemassa lääke?

Hmm, tämä pieni pamfletinomainen kirja jättää jälkeensä turhauttavia kysymyksiä, kuten mitä merkitystä on saivarrella "vapaan" tahdon käsitteestä. Geenit ja aivotoiminta määräävät aivan kaikesta, et vain itse sitä tiedä... ja luot itsellesi illuusion valinnanvapaudesta.. mutta kuitenkin rangaistuksin ja palkkion on suotavaa ja mahdollista vaikuttaa ja pitää yhteiskuntaa pyörimässä.


Sam Harris (2013)  Vapaa tahto. Otava; Keuruu.

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Malcolm Gladwell: Välähdys - Alitajuisen ajattelun voima

Ihmismieli on rakennettu löytämään nopeasti olennaiset havainnot ja ratkaisut tilanteissa, joissa tietoinen päättely ja tarkempi analyysi olisivat liian hidas ja kömpelö työkalu. Tässä kirjassa Malcolm Gladwell esittelee intuition voimaa ja samalla myös heikkouksia pohjautuen lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin ja esimerkkeihin.

Suomalaisen painoksen esipuheessa Kari Eilola kirjoittaa: " kuinka teemme päätöksiä edes tajuamatta mitä tapahtuu, kuinka oma alitajuntamme huijaa meidät kohtalokkaisiin virhepäätelmiin, ja kuinka mieltämme voidaan ohjata. Näkökulmasta riippuen kädessäsi onkin manipulaation musta raamattu, tehokas rokotus vaikuttamisyrityksiä vastaan tai vain uusi jännittävä ovi ihmisen pään sisään. Ennen kaikkea kirja on kuitenkin alitajuisen ajattelun, oivalluksen ja näkemyksen puolustuspuhe."



Kirjailija itse kirjoittaa kirjallaan olevan kaksi tavoitetta tai tehtävää. Ensinnäkin alitajuntamme (hän puhuu adaptiivisesta alitajunnasta, joka on kuin eräänlainen jättitietokone, joka käsittelee nopeasti kaiken sen tiedon, jota inhimillisinä olentoina havaitsemme ja tarvitsemme) mahtavan voiman ylistäminen.  Ja toinen kirjan tehtävistä onkin sitten se kuinka tämä mahtava voima, voidaan tunnistaa ja ymmärtää. Tarkoitus on siis saada alitajunnasta hyvä renki ja kumppani, ja samalla varottava päästämästä sitä väärässä kohdin isännäksi.

Malcolm Gladwell (2006) Välähdys - Alitajuisen ajattelun voima. Gummerus.

torstai 10. huhtikuuta 2014

Mihail Siskin: Sinun kirjeesi


"Vain ne kirjeet, joita ei kirjoiteta, eivät tule perille"


Rakastavaiset Aleksandra ja Vladimir kirjoittavat toisilleen kirjeitä. Venäjän suurimman kirjallisuuspalkinnon The Big Book Awardin vuonna 2011 voittanut teos Sinun kirjeesi, on siis nimensä mukaisesti kirjeromaani. Vladimir joutuu lähtemään sotaan, joten nuoret jatkavat suhdettaan kirjeissä. Pian kuitenkin dialogi häviää. Aika siirtyy, muuttuu ja jatkuu omia uomiaan - kulkee eri tahtia. Teos onkin symbolinen kertomus rakkaudesta, elämästä ja kuolemasta.

Toinen elämä jatkuu, toinen päättyy aikaisemmin. Kirjeet on kuitenkin kirjoitettu. Tapahtumien aikakautta on mahdotonta määrittää. Siksi ajattelenkin, että kirjailija lienee tarkoituksella halunnut sijoittaa tarinan kulkemaan ajattomassa aikakaudessa. Sota on sotaa. Kuolema kuolemaa ja rakkaus kestää tavalla tai toisella läpi vuosien ja erilaisten elämäntapahtumien.


Kirja on kaunis ja antoisa, kun jaksaa pinnistää alkua pidemmälle. Välipalaksi en voi kirjaa suositella.

Mihail Siskin (2012) Sinun kirjeesi. WSOY; Helsinki

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Leena Kurki & Matleena Kurki-Suutarinen: Machiavellista samuraihin - kohti innostavaa johtajuutta

Tässäpä olisi yksi johtamista pohtiva tuore kirja lisää.  Kirja esittelee johtamisen tutkimusta eri mantereilta (myös Suomesta) ja taustoista.  Kirja on enemmänkin teoreettinen katsaus tutkittuun tietoon kuin selfhelp-opas johtajuuden saloihin.

Itselleni kirjan paras anti olivat muutamien suurten johtajien (esim. Nelson Mandela ja Barack Obama) tyylin ja ominaisuuksien analyysit sekä erityisesti katsaus itämaiseen johtajuuden filosofiaan.

Ainakin mainion huoneen taulun saa seuraavista japanilaisista opeista:
1. Katso ihmistä silmiin, kun puristat hänen kättään.
2. Puhu aina totta.
3. Pidä yllä huumorintajuasi myös vaikeina aikoina.
4. Jos sinulla on huono pomo, opit enemmän.
5. Onni ei tule niiden luokse, jotka valittavat.
6. Kun saavutat päämääräsi, aseta heti uusi.
7. Tiukka koulutus on kasvun edellytys.
8. Työskentele kovemmin, niin olet siitä myöhemmin elämässäsi iloinen.
9. Johtajan todellinen arvo näkyy hänen kyvyssään innostaa toisia. Siksi ilo, hyväntuulisuus ja energia ovat hyvään johtajan perusominaisuuksia.
10. Ihmiset, jotka ajattelevat liikaa itseään, eivät luo hyvää organisaatiota.
11. Ihminen ei kehity ellei hän ole itselleen rehellinen.
12. Johtajuus ei ole synnynnäinen ominaisuus, se ei ole ihmisen DNA:ssa, vaan sitä pitää oppia, harjoittaa, hioa ja terävöittää.
13. Jos haluaa tulla ihmiseksi, jolla on hyvä sydän ja hyvät tavat, tulee etsiytyä sellaisten seuraan, joilla ne jo ovat.



Ajattelua kirkastava on myös seuraava kaava:
työn ja elämän tulos = asenne x ponnistelu x kyky (huom! kertolasku kaavassa)



Leena Kurki & Matleena Kurki-Suutarinen (2014). Machiavellista samuraihin - kohti innostavaa johtajuutta. Basam Books; Helsinki.

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Mathias Rosenlund: Vaskivuorentie 20

"En minä mikään tammi ole. En ole pilari. Minä olen mies, joka joutuu päivittäin taistelemaan
kovasti, ettei sydän sulkeutuisi ja muuttuisi aina vain raskaammaksi." Tästä on kyse Mathias Rosenlundin omaelämänkerrallisessa kirjassa Vaskivuorentie 20.

 Rahat loppuvat, laskut kasaantuvat. On sairautta, masennusta, ahdistusta, maniaa. Opintoja, pätkätöitä, työkyvyttömyyttä, yritystä ja taistelua jo toisessa polvessa. On rakkaat lapset, on kirjallisuus, on unelmia.

Rosenlund kirjoittaa säilyäkseen kiinni elämässä. Teksti toistaa itseään, kiertää kehää,  kehittyy mutta kovin hitaasti. Ensin ärsyynnyn, sitten tajuan että samojen asioiden ympärillä toistuvasti kiertelevä, toisteleva ja palaileva kerronta kuvannee arkipäivien olotilaa hyvin. Että kertomus, näin kirjoitettuna, on kuin köyhyydestä ja erilaisista vaikeuksista kamppailevan elämän jonkinlaista onomatopoetiaa.

Kirjoittaminen on selvästi ollut Rosenlundille myös mitä ilmeisemmin terapiaa.  Tsemppiä Mathias, olet varmasti oikealla tiellä!

"Lepään kertomuksissa. Kun luen olen se joka haluan olla. Kun kirjoitan olen se joka haluan olla."


Mathias Rosenlund (2013). Vaskivuorentie 20. Schildts & Söderströms; Helsinki

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Malcolm Gladwell: Leimahduspiste

Malcolm Gladwell pohtii kirjassaan Leimahduspiste, sitä miten muoti-ilmiöt syntyvät. Mitä tapahtuu, kun jostain marginaalista takavasemmalta tulee uusi  asia, idea, tuote yms, joka hetkessä lyö itsensä läpi - leimahtaa ison yleisön tietoisuuteen. Kuinka yhtäkkiä esimerkiksi kengät, joita juuri kukaan ei ole huolinut vuosikausiin jalkaansa, ovatkin taas suurinta hittiä ja kaikki haluavat juuri sellaiset. Tästä tulee itselleni mieleen kotomainen esimerkki - Jopo-pyörä. Omassa nuoruudessani mikään ei ollut yhtä onnetonta ja junttia kuin vanha jopo-pyörä. Tällä hetkellä Jopot ovat jälleen arvokamaa ja pyörävarkaidenkin suosikkeja (valitettavasti). Joukon esimerkkejä avulla kirjoittaja pyrkii tutkimaan ilmiöiden taustoja ja vaikutuksen aikaansaamia tapahtumia. Erilaisia epidemioita, mainontaa ja markkinointia tutkimalla hän ehdottaa kirjassaan, että kolmen erityisen ja tärkeän säännön toteuduttava samaan aikaan, jotta voidaan päästä leimahduspiteeseen. Tärkeitä henkilöitä ovat tällöin yhdistäjät, tietäjät ja myyntimiehet. Omastakin tuttavapiiristäni heitä löytyy :)



Malcolm Gladwell (2007) Leimahduspiste. Gummerus; Jyväskylä.

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Sari Malkamäki: Viisas vaimo ja muita avioliittotarinoita

 
Aamulla, kun istun ruuhkabussissa Sari Malkamäen novellikokoelmaa lukien, huomaan yhtäkkiä miettiväni, ketkä kirjan hahmoista löytyvätkään samaan aikaan bussista. Vaimoaan pettävä mies, jonka vuosien salasuhde päättyy äkisti ja yllättäen? Tuore ensikertalaisisä, joka miettii millaista on nyt ajaa bussilla isänä, mennä töihin isänä? Erilleen ajautuneen pariskunnan toinen puolisko?  Nainen jonka sisko alistuu parisuhdeväkivaltaan kerta toisensa jälkeen? Vai kenties niminovellin viisas vaimo, joka saa pidettyä avioliittonsa kasassa ja hengittävänä keinoin, jotka paljastuvat ennen novellin loppua myös vaimon miehelle?

Tavallisia tarinoita ja tavallisia ihmisiä. Lyhyesti. Osuvasti. Toisinaan hieman yllättäenkin. Pidin tästä kokoelmasta. Sen napakkuudesta ja objektiivisuudesta.

Sari Malkamäki (2011). Viisas vaimo ja muita avioliittotarinoita. Otava