keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Sam Harris: Vapaa tahto

Vapaa tahto on illuusio. Näin väittää yhdysvaltalainen neurotieteiden tohtori Sam Harris. Häneltä on aikaisemmin käännetty suomeksi best seller- kirjat Uskon loppu ja Kirje kristitylle kansalle. Nyt Harris todistelee kuinka vapaa tahtomme ei ole omaa aikaansaannostamme, vaan kaiken takana on syitä, joista emme ole tietoisia ja joita emme kykene tietoisesti kontrolloimaan.

Jos ymmärsin Harrisin kirjan pontista jotakin, tiivistän sen seuraavaa kirjan väittämään: "Tietoisuutesi näkökulmasta et ole sen enempää vastuussa siitä, mitä seuraavaksi ajattelet (ja sen myötä teet) , kuin siitä, että synnyit tähän maailmaan."

Harris väittää, ettemme tiedä mitään tai hyvin vähän niistä neurofysiologisista tapahtumista, jotka tuottavat kaikki kokemuksemme: ajatukset, mielialat, havainnot jne. Ja että olemme tietoisia vain pienestä osasta aivojemme vastaanottamaa informaatiota. Tästä juuri syntyy illuusio vapaasta tahdosta, mahdollisuudesta vaikuttaa ja tehdä valintoja.

Mielenkiintoiseksi ajatusrakennelma menee, kun pohditaan moraalin ja syyllisyyden käsitteitä. Minkä ikäinen lapsi on vastuussa pahoista teoista? entä jos pahantekijän aivoista voidaan löytää kasvain? Entä jos pahuuteen olisi olemassa lääke?

Hmm, tämä pieni pamfletinomainen kirja jättää jälkeensä turhauttavia kysymyksiä, kuten mitä merkitystä on saivarrella "vapaan" tahdon käsitteestä. Geenit ja aivotoiminta määräävät aivan kaikesta, et vain itse sitä tiedä... ja luot itsellesi illuusion valinnanvapaudesta.. mutta kuitenkin rangaistuksin ja palkkion on suotavaa ja mahdollista vaikuttaa ja pitää yhteiskuntaa pyörimässä.


Sam Harris (2013)  Vapaa tahto. Otava; Keuruu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti