maanantai 14. huhtikuuta 2014

Malcolm Gladwell: Välähdys - Alitajuisen ajattelun voima

Ihmismieli on rakennettu löytämään nopeasti olennaiset havainnot ja ratkaisut tilanteissa, joissa tietoinen päättely ja tarkempi analyysi olisivat liian hidas ja kömpelö työkalu. Tässä kirjassa Malcolm Gladwell esittelee intuition voimaa ja samalla myös heikkouksia pohjautuen lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin ja esimerkkeihin.

Suomalaisen painoksen esipuheessa Kari Eilola kirjoittaa: " kuinka teemme päätöksiä edes tajuamatta mitä tapahtuu, kuinka oma alitajuntamme huijaa meidät kohtalokkaisiin virhepäätelmiin, ja kuinka mieltämme voidaan ohjata. Näkökulmasta riippuen kädessäsi onkin manipulaation musta raamattu, tehokas rokotus vaikuttamisyrityksiä vastaan tai vain uusi jännittävä ovi ihmisen pään sisään. Ennen kaikkea kirja on kuitenkin alitajuisen ajattelun, oivalluksen ja näkemyksen puolustuspuhe."



Kirjailija itse kirjoittaa kirjallaan olevan kaksi tavoitetta tai tehtävää. Ensinnäkin alitajuntamme (hän puhuu adaptiivisesta alitajunnasta, joka on kuin eräänlainen jättitietokone, joka käsittelee nopeasti kaiken sen tiedon, jota inhimillisinä olentoina havaitsemme ja tarvitsemme) mahtavan voiman ylistäminen.  Ja toinen kirjan tehtävistä onkin sitten se kuinka tämä mahtava voima, voidaan tunnistaa ja ymmärtää. Tarkoitus on siis saada alitajunnasta hyvä renki ja kumppani, ja samalla varottava päästämästä sitä väärässä kohdin isännäksi.

Malcolm Gladwell (2006) Välähdys - Alitajuisen ajattelun voima. Gummerus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti