tiistai 7. tammikuuta 2014

Eduardo Mendoza: Kissatappelu : Madrid 1936

Jos haluat sukeltaa 1930-luvun kuohuvaan Espanjaan ja kokea sen hengen kafkalaisella mukaansatempaavalla kuorrutteella höystettynä, on Kissatappelu oikea kirja juuri sinulle. Maa elää vaikeita aikoja odottaen kauhulla mitä tuleman pitää. Näin jälkeenpäinhän me tiedämme, että sisällissota todella syttyy ja edessä on vaikeita aikoja espanjalaisille. Kirjassa asia jää kuitenkin auki ja eletään aikoja juuri ennen sodan täysimääräistä puhkeamista.

Englantilainen taideasiantuntija saapuu Madridiin ja joutuu keskelle eriskummallista ja vaarallista vyyhtiä. Joka kulmassa odottaa uusi yllätys tai käänne, jotka kirjan päähenkilö kuitenkin kohtaa enemmänkin tyynesti ja jäämiesmäisesti asettuen eräänlaiseksi vastakohdaksi ympärillään vellovan maan ja sen kansan kokiessa ja ilmentäessä koko tunneskaalaansa. Kirjassa esiintyy myös todellisia historian henkilöitä.


 
 
Kirjan tarina on oivallinen ja etenee vauhdikkaasti luoden upean ja täysin omanlaisensa tunnelman.  Tunnelma on kafkamainen, salaperäinen, mystinen ja ajoittain koominen.

Olen jo aikaisemmin ollut espanjalaisen kirjallisuuden ystävä. Eduardo Mendoza on mielenkiintoinen tuttavuus ja on ilo huomata, että häneltä on suomennettu kaksi muutakin kirjaa. Kissatappelu –kirja voitti kotimaansa arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon julkaisuvuonnaan. Eikä suotta. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti