sunnuntai 12. tammikuuta 2014

J. P. Koskinen: Ystäväni Rasputin

Tarinan Venäjän viimeisen tsaarin ja hänen perheensä kohtaloista kertoo kirjassa munkki Grigori Rasputinin elätikseen ja apulaisekseen ottama poika. Hän pääsee näkemään läheltä Rasputinin elämän mustanvalkeat käänteet. Hän tutustuu keisariperheeseen ja samalla pitää kontaktiverkostoa kaduille tavallisiin ihmisiin ja kommunisteihin.  Näin kertojalla on pääsy ja näkökulma monen tasoisiin tapahtumiin ja käänteisiin. 



Kun mietin niitä tarinan ja huhun pätkiä, joita olen kuullut ja lukenut liittyen tsaariin, Rasputiniin ja tsaarin tyttäriin, on jotenkin kuin tarinat olisivat aina vain odottaneet Koskisen lisäkudelmaa aiheesta.  Jonkinlaista selitystä ja yhteen kokoamista. Yhdessä historiankulun kuvaaminen ja pienet lisät henkilögalleriaan maustavat tarinan ja antavat selityksiä elämää suuremmille yksityiskohdille.

Ehkä oikea elämä ei mennyt näin. Ehkä tarina on vain tarina.. ajanviete, yksi arvaus, selitys, tapa kutoa irtonaiset juorujen, huhupuheiden langat yhteen viihdyttävästi, kutkuttavastikin… konditionaali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti