keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Pentti Sydänmaalakka: Älykäs johtaminen 7.0. Miten kasvaa viisaaksi johtajaksi?

Tunnustan, että luin nyt Sydänmaalakan kirjan Älykäs johtaminen 7.0 toiseen kertaan. Ensimmäiseltä kerralta oli toki jotain jo jäänyt haaviin, mutta fiksuja ajatuksia on hyvä välillä kertailla ja vahvistaa. Kirjassakin tuodaan esiin tutkimustulos, jonka mukaan asian muistaminen edellyttää keskimäärin kuusi muistiinpalautus kertaa. Joten siihen nähden tämä toinen lukukerta on vielä alkukierrosta :)

Kirjailija toteaa itsekin, että johtamiskirjallisuutta on kirjoitettu hyllymetreittäin ja monet alan gurut (joihin Suomen osalta laskisin myös Sydänmaalakan itsensä) ovat jo kirjoittaneet moneen kertaan kaiken oleellisen aiheeseen liittyen. Loppu on erilaisiin käärepapereihin käärittyä vanhan toistoa ja muodikasta puhinaa aiheen ympäriltä. Toisaalta kuten jo todettiin on toistolla arvaamaton arvonsa.

Älykäs johtaminen -kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käydään tarinan muodossa kuviteltu coachausprosessi "nuoren" johtajan ja valmentajan kesken. Miko on saanut uuden haastavan vastuualueen, jossa tiimi on hajaantunut ja on pystyttävä aikaisempaa enemmän hyödyntämään verkostoja. Lisäksi perheen ja Mikon oma kestävyys joutuvat vaativan työn ja ulkomaankomennuksen johdosta koville.

Mielestäni kertomuksen muotoon puettu valmennusprosessin kuvaaminen toimii hyvin esimerkkinä siitä, mitä valmennuksella voidaan saavuttaa. Samalla kuin vaivihkaa kirjassa käsitellään kaikki johtamisen kannalta olennaiset asiat lävitse. Miten johdan itseäni? yksilöitä? tiimiä? jne.

Toinen osa kirjasta muodostaa älykkään johtamisen työkalupakin, josta lukija voi kaivaa esiin harjoitteita oman johtamistyylin, vahvuuksien ja kehittämisalueiden kanssa työskentelyyn. Hyvä harjoitus on yleensä tarpeeksi yksinkertainen, kuten nämäkin kirjaan päätyneet harjoitteet.

Sanotaan, että viisas johtaja on sellainen, joka ei ajaudu vaikeisiin tilanteisiin, joita älykäs johtaja osaa ratkaista. Sydänmaalakka määrittelmän mukaan viisas johtaja on monipuolisesti älykäs - käytännöllisesti, rationaalisesti, emotionaalisesti, kulttuurillisesti - ja hänellä on laaja-alaista ja syvällistä tietoa, jonka avulla hän onnistuu toimimaan ja elämään hyvin ja eettisesti. Siinä on meille tavoitetta joka päiväiseen työhömme.


Sydänmaalakka. Pentti ( 2012) Älykäs johtaminen 7.0. Miten kasvaa viisaaksi johtajaksi? Helsinki: Talentum Media Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti