perjantai 27. joulukuuta 2013

Romppainen & Kallasvuo: Johtajuuden rakentuminen: eväitä lähijohtamiseen, 2011


Hyvän johtajuuden kulmakivi yhdessä erilaisten johtajuuden välineiden ja hyvin oppien lisäksi on rakentava tapa suhtautua asioihin. Tästä olen täysin samaa mieltä ”Johtajuuden rakentuminen” –kirjan kirjoittajien kanssa.  Heidän mukaansa rakentavuus perustuu sekä käsitykseen omaan johtajuuteen vaikuttavista tekijöistä että malttiin antaa itselle aikaa oikeissa kohdin.  Johtajuuden rakentaminen –kirja on hyvä yleisteos,  jonka tehtävänä on antaa nimensä mukaisesti eväitä oman johtajuuden rakentamiseen.

Kirjan avulla voi omaa johtajana olemistaan selkeyttää tutkimalla johtajaroolinsa osia. Tulevatko johtamistehtävän eri puolet riittävästi hoidetuiksi vai kallistuuko oma johtajuus hoitamaan vain joitain tehtäviä jättäen osan huomioimatta? Lisäksi kirjassa tuodaan esiin yksi nokkela ja monesti ei tunnistettu johtajana kehittymisen osa-alue, joka on kyky arvioida omien puheiden ja tekojen yhtenevyyttä.

Johtajaan kohdistetaan paljon odotuksia. Monet niistä liittyvät henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja tuntuvat jopa yli-inhimillisiltä vaateilta. Kun johtaja suhtautuu johtajuuteensa ammatillisena roolina, odotuksetkin voi nähdä rooliin kohdistuvina. Niitä voi olla helpompi käsitellä neutraalisti, omasta persoonasta irrallisina asioina.  Ammatillinen johtajarooli on tärkeä suoja, joka mahdollistaa tarvittaessa etäisyyden ottamisen työyhteisöstä.

Kirja on selkeä perusopus, jonka lukeminen vaikkapa kerran vuoteen tekisi hyvää kaikille johto- ja esimiestehtävissä toimiville.  Itseäni henkilökohtaisesti ilostutti erityisesti seuraava hieman varsinaisen aiheen viereltä löydetty toteama: Monilla naisilla tehokkain työura alkaa vasta 40 ikä vuoden jälkeen, kun lapset ovat kasvaneet isoiksi.  Ja tämä on totta! J

 

Romppainen, Birgitta & Kallasvuo, Anita (2011) Johtajuuden rakentuminen; eväitä lähijohtamiseen. Kansanvalistusseura: Helsinki.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti