sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Vartiainen, Ollila, Raisio & Lindell: Johtajana kaaoksen reunalla: Kuinka selviytyä pirullisista ongelmista?

Jokaiseen kompleksiseen ongelmaan on olemassa ratkaisu, joka on selkeä, yksinkertainen ja väärä. - Henry louis Mencken (1880-1956)


Johtajana kaaoksen reunalla -kirjassa tarkastellaan organisaatiossa kohdattavia ongelmia hallintotieteellisestä näkökulmasta. Ongelmat jaetaan kesyihin ja pirullisiin ongelmiin. Pirullista ongelmaa on vaikea tulkita, ratkaisut eivät tyypillisesti ole lopullisia, eikä oikeaa tai väärää ole löydettävissä -ratkaisuvaihtoehtoja on loputtomasta. Yleensä ongelmat ovat uniikkeja ja uudenlaisia. Kuulostaa tutulta kun mietimme jokapäiväisestä työelämäämme. Paineet ja haasteet johdon ja esimiehen suuntaan ovat erittäin suuret kamppailtaessa erilaisten kompleksisten pirullisten ongelmien kanssa.





Kirja esittelee mainioit seitsemän keinoa esimiehille ja johdolle pirullisten ongelmien jollei selättämiseksi niin ainakin niiden kanssa sujuvasti elämiseen ja toimimiseen.

1. Älä kesytä pirullista ongelmaa - hyväksy se sellaisenaan
2. Älä pyydystä perhosta - anna sen lentää vapaana (älä estä innovaatioita ja tekoja, jotka kehittävät organisaatiota)
3. Älä odota saavuttavasi täydellisyyttä - pyri parhaaseen mahdolliseen.
4. Älä oleta tuntevasi ongelmaa jo entuudestaan - suhtaudi siihen kuin se olisi uniikki.
5. Älä usko olevasi aina oikeassa - myönnä, että joskus olet vähemmän oikeassa.
6. Älä jää lukkojen taakse - pidä ovesi avoinna.
7. Älä unohda arkista toimintaa - arki vaikuttaa paljon organisaatiosi kehitykseen.


Jos sinulla ei vielä ole "huoneen taulua" työpöytäsi yläpuolella muistattumassa hyvästä toimintatyylistä tai coachaamassa sinua eteenpäin, ehdotan että kokeile näitä seitsemää.

Vartiainen, Pirkko & Ollila, Seija & Raisio, Harri & Lindell, Juha (2013) Johtajana kaaoksen reunalla: Kuinka selviytyä pirullisista ongelmista? Tallinna: Gaudeamus
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti